Atatürk Yozgat olayı nedir?
2 Şubat 1934’te Yerköy İstasyonu’nda geceyi geçiren Atatürk, resmi bir karşılama olmayacağını duyurmasına rağmen, Yozgat halkı hazırlanıp şehir adına bir heyet olarak Yerköy’e doğru yola çıktı. Yozgat halkı, alayının Yerköy’den yapıldığını öğrenince, Ata’yı karşılamak için şehir sınırlarının çok ötesine doğru yola çıktı.
Yozgat neden ceza aldı?
Kemal Bey ve yedi görevli, terk edilmiş mallara karşı hoşgörülü davrandıkları, bu malların bir kısmını evlerine götürmek isteyenlere engel olmadıkları, bunu yapanlardan borç para aldıkları ve bu şekilde yağmacıları gizlemeye çalıştıkları gerekçesiyle suçlandılar (BOA, ŞD, 1373/20).
Yozgat’ın olayı ne?
Yozgat Ayaklanması veya Çapanoğlu Ayaklanması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Yozgat ve çevresinde Hürriyet ve İtilaf lideri Çapanoğlu Edip Bey ve kardeşi Celâl Bey tarafından başlatılan ayaklanmadır. Ayaklanma bastırılmıştır.
Atatürk hangi illere ceza verdi?
Bu bağlamda Konya, Bursa, Yozgat, Bilecik, Kütahya, Kırşehir, Maraş, Rize, Tunceli, Düzce, Zile, Menemen gibi şehirlerin adları geçmektedir. Fransız Devrimi’nden sonra, kralcıları destekleyen Vendée gibi şehirler kara listeye alınmıştır.
Yozgat isyanı kime karşı çıkmıştır?
Yozgat’taki aileye yakın kişilerin aktardığına göre, Yozgat Müftüsü’nün açgözlü tutumu Ankara ile Çapanoğulları arasında da bir anlaşmazlığa yol açtı. Mufti Efendi ve diğer Yozgat ileri gelenlerinin parlamento seçimleri sırasında Çapanoğulları’nı ötekileştirmesi ve onları Kılıç Ali’nin düşmanı olarak göstermesi olayları artık kontrolden çıktı.
Çapanoğlu ailesine ne oldu?
Edib ve Celâl affedildi ve İstanbul’a sürgün edildi. Diğer bir kardeş, Salih Bey, katılmadı ama isyan etti ve zulüm görmedi. Yozgat’taki Çapanoğlu konağı ayaklanma sırasında yağmalandı ve yıkıldı. Ethem, aile binalarını yıktı ve Çapanoğlu ailesinin evlerini ve çiftliklerini ateşe verdi. Edib ve Celâl affedildi ve İstanbul’a sürgün edildi. Diğer bir kardeş, Salih Bey, katılmadı ama isyan etti ve zulüm görmedi. Yozgat’taki Çapanoğlu konağı ayaklanma sırasında yağmalandı ve yıkıldı. Ethem, aile binalarını yıktı ve Çapanoğlu ailesinin evlerini ve çiftliklerini ateşe verdi.
Yozgatlı Çapanoğlu nasıl öldü?
Ayrıca aile, tarih boyunca sadece bölgedeki rakipleriyle değil, aynı zamanda İstanbul hükümetleriyle de birkaç kez çatışmaya girmiştir. Örneğin, Çapanoğlu Ahmet Paşa 2 Nisan 1765’te bu şekilde idam edilmiştir.
Yozgat Boğazlıyan olayı nedir?
Osmanlı Devleti’nin çıkardığı bu kanuna uymayan Ermeniler, 2 Eylül 1915’te Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine bağlı köyleri yeniden ateşe verdiler. Duruma müdahale etmek üzere bölgeye jandarma kuvvetleri gönderildi, ancak Ermeniler jandarmalara da ateş açtı.
Yozgatlılar hangi soydan?
Oğuzların Bozok kolu Anadolu’ya geldikten sonra Yozgat ve çevresine yerleşmişlerdir. Bu nedenle Osmanlı idari sisteminde bu bölgeye Bozok Sancağı denmiştir. Cumhuriyet döneminde bu adlandırma değişse de Bozok ismi halk arasında kalmıştır.
Çapan oğlu ne demek?
Anlamına gelince; “Çapanoğlu” halk arasında kurnaz, zeki ve becerikli olarak tanımlanan bir kişinin soyadı olarak bilinmektedir.
Çapanoğlu ailesi kimdir?
Babam Bekir Çapanoğlu (Çapanoğlu Ziya Bey’in oğlu), annem Muhlise Çapan (Çapanzade Muhlis Bey’in kızı). Baba tarafından Vezir Mehmet Celalettin Paşa’nın, anne tarafından Kapucubaşı Ahmet Paşa’nın torunuyum.
Yozgat’ın yeni adı nedir?
İlin asıl adı “BOZOK” olup zamanla “Yozgat” olarak değiştirilmiştir.
Atatürk Yozgat için ne demiş?
Yozgat’ın yüce ve asil halkına teşekkür ediyor, kendilerine esenlikler diliyorum” ve “Yozgat’ta gözle görülür bir canlılık var.” ifadelerini kullandığı, “Ne kadar güzel bir samimiyet ve heyecan gösterildi” dediği söylenir.
Atatürk ne yasakladı?
ATATÜRK, Sarayburnu’nda duyduğu kötü bir müzik grubunun etkisinde kalarak, “Bu müzik bizim coşkumuzu anlatmaktan uzaktır.” demiş, sözleri yanlış anlaşılmış ve radyodan Türk müziği kaldırılmıştır.
Yozgat işgal edildi mi?
Yozgat işgal edilmedi, ancak tüm cephelerde kahramanca savaşan cesur adamlardan asla eksiklik yaşanmadı. Cepheye maddi ve manevi destek tüm ailelerden devam etti. Bilinen rakamlara göre Yozgat, Kurtuluş Savaşı’nda 351 şehit verdi.
Yozgat Kurtuluş Savaşı’na katıldı mı?
Bu dönemde Yozgat (Bozok), yabancı güçlerin işgali altında olmasa da, Kuva-yı Milliye’yi çok zor duruma düşüren bir ayaklanma nedeniyle ön plana çıkmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Yozgat, Ankara’da konuşlu 20. Kolordu’nun kontrolü altındaydı.
Atatürk Erzurum’da hangi önemli olayı gerçekleştirdi?
Erzurum Kongresi’nin önemi ve özellikleri: Manda ve himaye reddedildi ve ilk kez ulusal bağımsızlığın kayıtsız şartsız kazanılması kararlaştırıldı. İlk kez ulusal sınırlar dile getirildi ve Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla Türk vatanının bölünmeyeceği ilan edildi.
Atatürk hangi illere gitmedi?
Atatürk’ün gidemediği iller de vardı: Beyazıt (Ağrı), Aksaray, Çorum, Ardahan, Artvin, Siirt, Bingöl, Hakkari, Urfa, Mardin, Muş, Van, Bingöl ve Bitlis’in yanı sıra o dönemde Bartın, Karaman ilçeleri veya daha sonra kurulanlar: Kilis, Gümüşhane, Bayburt, Iğdır, Batman, Karabük, Nevşehir, Kırıkkale ve Şırnak.
Yozgat milleti nedir?
Oğuzların “Bozok” koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akın etmesiyle bölgeye “Bozok” adı verildi. 19. yüzyılda bu isme ek olarak “Yozgat” ismi de telaffuz edildi.