İçeriğe geç

Tasavvufta 40 Gün Halvete Giren Sufiye Ne Ad Verilir

Tasavvufta 40 gün halvete giren sufiye ne denir?

Tasavvuf terimi, müminin kırk gün boyunca özel bir yere çekilmesi ve kendini ibadete adaması anlamına gelir. Tasavvuf terimi, bencil arzulardan kurtulmak ve manevi saflığa ulaşmak için sıkı bir perhiz ve çile dönemi anlamına gelir.

40 gün halvet ne demek?

Hz. Musa’nın Tur’da Tanrı ile kırk günlük özel karşılaşmasından esinlenerek, inzivaya çekilme genellikle kırk gün boyunca saklı tutulur. Bu kırk gün göz önüne alındığında, çihil ve erbaîn kelimeleri de aynı anlamda, yarı yarıya kırk anlamında kullanılır. Bunun varsayılmadığı düşünülmektedir.

Uzlet kaç gün sürer?

Tasavvufta genellikle tavsiye edilen inziva ve uzlet bu mahiyettedir. Melâmet yolunu izleyen sufiler dışında, özellikle Halvetizm’de, birçok tarikatta inziva bir tarikat prensibidir; Halvethane veya Çilehane denilen dar ve karanlık yerlerde kırk gün kalmakla yapılır. Buna erbaîn veya ızdırap denir.

Halvete kimler girer?

Evlilik akdinden sonra ve evlilikten önce bir erkek ve bir kadının yalnız kalmasını ifade eden bir fıkıh terimi. Kişiye soy yoluyla yakın olan kişiler. Fıkıh terimi, dini nedenlerle birbirleriyle evlenmeleri yasak olan akrabalar anlamına gelir.

Tasavvufta halvete girmek ne demek?

Sufi terminolojisi olarak Halvet, Tanrı ile gizli bir sohbet olarak tanımlanabilir. Sofiyye’de Halvet, öğrencinin Şeyh’in emri ve onayıyla karanlık ve dar bir hücreye çekilip ibadet, zühd, gözlem, zikir ve düşünceyle vakit geçirmesi durumunda uygun bir şekilde kullanılan bir terimdir.

Şikeftiyye ne demek?

Hatta bazı zahit ve sufiler daha da ileri giderek evlerini terk edip mezarlıklarda, ören yerlerinde, hatta mağaralarda yaşamaya başlamışlar ve bu yüzden bunlara “şikeftiyye” denmiştir (el-Lümaʿ, s. 527; et-Taʿarruf, s. 21).

Dervişlikte halvet nedir?

Halvet, kişinin kötü huy ve özelliklerin kaynağı sayılan nefsinin arzu ve şehvetlerinden uzaklaşarak kendini Allah’a ibadete adaması anlamına gelir.

Cinsellikte halvet ne demek?

Meşru evlilik hayatını ifade eden “sahih muvakkat vakit”, meşru nikah akdinin ardından eşlerin, başkalarının kendilerini göremeyeceğinden emin olmak için kapalı bir yerde baş başa kalmalarını ifade eden bir fıkıh terimidir.

Tasavvufta çilehâne nedir?

Dervişlerin tekke, hankah, ribat ve zaviyelerde çilelerini yapmaları için özel olarak hazırlanmış dar ve karanlık hücrelere çihane veya halvethane denir. Buradaki müritlerin çilesi kırk gün sürer.

Uzlet ve halvet ne demek?

Halvet, cami dışında da yapılabilir. 2- Halvette, toplumdan belirsiz bir süre uzak kalmak ve yalnız kalmak vardır. Özel halvetteki yalnızlık geçicidir. 3- Halvet, başkalarından ayrılmak demektir ve halvet, kişinin kendisinden, nefsinin talep ettiği durumlardan ve kişiyi Allah’tan uzaklaştıran her şeyden ayrılması demektir.

Halvet kaç gün sürer?

İnzivaya çekilme sadece kırk günle sınırlıdır ve toplumdan izole bir hayat hoş görülmez. Anahtar Sözcükler: Tasavvuf eğitimi, Halvet, Erbaîn, Gümüşhânevî.

Tarikatta halvet nedir?

Kısacası uzlet, gönül sarayını yabancılardan temizlemek, sevgiliyi o saraya yerleştirmek ve insanların arasında Allah ile birlikte olmayı sağlamaktır.

Halvet hangi ilmin konusudur?

Halvet der-encümen, insanın toplum içinde var oluşuyla manevi gelişimini ifade eden tasavvufî bir terimdir.

Hangi durumlarda halvet olur?

Mesela Ramazan ayında oruç tutmak, hac veya umre için ihram giymek, itikafa girmek, adet ve lohusalık dönemlerinde namaz kılmak, camiye gitmek.

Zifaf ve halvet nedir?

Evlilik akdinin akdinden sonra karı ve kocanın hiçbir engel olmaksızın yalnız kalmaları anlamına gelen sahih halvet, bazı hukukçular tarafından evliliğin hükümlerini tesis eden bir akit olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple sahih halvaya hukukî zifaf, fiilî birleşmeye ise hakiki zifaf denilmektedir.

Uzlet ve halvet ne demek?

Halvet, cami dışında da yapılabilir. 2- Halvette, toplumdan belirsiz bir süre uzak kalmak ve yalnız kalmak vardır. Özel halvetteki yalnızlık geçicidir. 3- Halvet, başkalarından ayrılmak demektir ve halvet, kişinin kendisinden, nefsinin talep ettiği durumlardan ve kişiyi Allah’tan uzaklaştıran her şeyden ayrılması demektir.

Halvet ve celvet ne demek?

Müridin belli bir süre toplumdan uzak kalması, o süre içerisinde kötü alışkanlıklarını bırakıp iyi alışkanlıklar edinmeye çalışması bir halvettir ve bu görevi tamamladıktan sonra tekrar toplum hayatına dönmesi doğaldır.

Halvet, sufi ve fakir kavramları hangi ilmin konusudur?

Tasavvufun ahlak ve uygulamasını, bazı hâl ve makamları ifade eden “zühd, tevekkül, zühd, halvet, kanâat, şükür, sehâ, îsâr, fakr, fütüvvet, melâmet” gibi kavramlar ekonomik yönüyle tasavvufun öne çıkan kavramlarındandır.

Halvet hangi ilmin konusudur?

Sözlükte “boş yer, yalnız kalma, biriyle baş başa kalma” anlamlarına gelen halvet (Halil b. Ahmed, 2003, I, 441), tasavvufta genel anlamda günahlardan korunmak ve daha iyi hizmet imkânı bulmak amacıyla ıssız yerlerde konaklamayı ifade eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir