Ücretsiz izindeyken istifa edilebilir mi?
İşçi ve işverenin karşılıklı yazılı mutabakatı olmaksızın veya süresi belirlenmemiş ücretsiz izin talebi olması halinde, işçi haklı nedenle iş ilişkisini sona erdirebilir ve bu ücretsiz izin çerçevesinde makul bir süre geçtikten sonra feshedebilir.
Ücretsiz izne ayrılan memur istediği zaman dönebilir mi?
Ücretsiz izin süresinin bitiminden önce mazereti ortadan kalkarsa, çalışan on gün içinde işe dönmek zorundadır. Ücretsiz izin süresinin bitiminden sonra veya mazeret süresinin bitiminden itibaren on gün içinde işe dönmeyen kişi kamu hizmetinden ayrılmış sayılır.
Memurlar ücretsiz izne ayrılabilir mi?
Madde 108(E) şöyle diyor: “Bir memura, yıllık izin için esas alınan süreler bakımından beş yıllık hizmeti tamamlamış olması koşuluyla, toplam bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilir. Memur, bu iznin hizmet süresi boyunca ve en fazla iki kez kullanılmasını talep edebilir.”
Ücretsiz izinde idarenin takdir hakkı var mı?
Beşinci hizmet yılını doldurmuş memurlara ücretsiz izin verilmesinde bilinen en büyük hata, idarenin bu ücretsiz izni vermekle yükümlü olduğu varsayımıdır. Ancak, bu ücretsiz izni verip vermeme kararı idarenin takdirindedir.
Ücretsiz izinde çıkış yapılır mı?
Bu durumda çalışana kıdem ve fesih gibi tüm haklar tanınmalıdır. İşveren çalışanı iyi niyet kurallarına aykırı olarak ücretli izin kullanmaya zorlarsa veya belirsiz bir süre ücretsiz izin kullandırtırsa bu, iyi niyet kurallarına aykırı olarak iş sözleşmesinin kötüye kullanılmasıyla feshedilmesi anlamına gelir.
Ücretsiz izin fesih sayılır mı?
Ücretsiz izin, tarafların karşılıklı anlaşmasıyla veya çalışanın yasal haklarına uygun olarak verilebilir. İşveren, çalışana tek taraflı olarak ücretsiz izin veremez. İşveren, çalışanı kendi isteği dışında ücretsiz izne gönderirse, bu iş sözleşmesinin feshi anlamına gelir.
Ücretsiz izne ayrılan memurun sigortası yatar mı?
3- 5510 sayılı Kanunun 45 inci maddesi gereğince Personel Kanunlarına göre ücretsiz izin kullanan kamu görevlilerinin GSS primleri kurumlarınca ödenir. 4- GSS primleri kurumlarınca ödenen kamu görevlilerinin tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
Ücretsiz izin görev süresinden sayılır mı?
Bu personelin ilgili kurumdan ücretsiz izinde olduğu varsayılır. İzinde oldukları sürece memuriyet statülerinden kaynaklanan özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emeklilikte dikkate alınır.
Ücretsiz izin en fazla kaç gün olur?
Özel sektörde ücretsiz izin kaç gündür? Özel sektörde çalışanlar için de bazı düzenlemeler vardır. Özel sektörde ücretsiz izin en fazla üç ay verilebilir. İşveren, 3 ayı geçmemek üzere çalışanı tamamen veya kısmen ücretsiz izne gönderme hakkına sahiptir.
Ücretsiz izne ayrılan memur tayin isteyebilir mi?
Ücretsiz izinde bulunan memurların GSS primleri, bağlı bulundukları kurumlarca ödenir. Bu hükümler çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükümlerine uygun olarak ücretsiz izinde bulunan ve kamu hizmetindeki statüleri devam eden personelin nakledilmesi mümkündür.
Ücretsiz izne ayrılan memur işsizlik maaşı alabilir mi?
Ücretsiz izin, yıllık izin hakkını etkilemez. İşverenler, ücretsiz izindeki çalışanlara ücret ödemek zorunda olmasa da, çalışanlar gerekli şartları karşılıyorlarsa işsizlik yardımı ve bakım yardımı için başvuruda bulunabilirler.
Memur 5 gün 5 gün izin alabilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104. maddesinin (C) fıkrası 1- Devlet memurlarına, babalık, evlenme ve ölüm hariç olmak üzere, zorunlu sebeplerle, mazeretlerine bağlı olarak, 10 gün izin verilebilir. Öğretmenler hariç, ihtiyaç halinde ek 10 gün izin verilebilir.
Memur ücretsiz izindeyken istifa edilir mi?
Bu nedenle, ücretsiz izin süresince memurluk statüsü devam ettiğinden, memurlar ücretsiz izin süresince göreve son verme talebinde bulunabilirler ve bu talep, iznin sonu beklenmeden 94 üncü madde çerçevesinde kurum tarafından kabul edilebilir.
Memur ücretsiz izinden istediği zaman dönebilir mi?
Görevliler; **Belirli bir mazeret nedeniyle ücretsiz izin kullanmaları halinde, mazeret ortadan kalkmasa bile izin süresi dolmadan görevlerine dönmek isteyebilirler. **Belirli bir mazereti olmaksızın ücretsiz izin kullanmaları halinde, izin süresi dolmadan görevlerine dönmek isteyebilirler.
Memur ücretsiz izinde dışına çıkabilir mi?
Bir memurun herhangi bir nedenle yurtdışında ücretsiz izin almasını engelleyecek bir şey yoktur. Eşi yurtdışında sürekli çalışan bir memura verilen izin, memurun yurtdışına gitmesini engellemez.
Ücretsiz izin ihbardan sayılır mı?
Ancak, çalışanın ihbar süresi içinde ücretli veya ücretsiz yıllık izin kullanması veya sağlık nedeniyle hastalık izninde olması durumunda, bu süreler ihbar süresi olarak sayılmaz. Çalışanın yıllık izinde veya hastalık izninde olduğu dönemlerde, ihbar süresi feragat edilir ve ihbar süresi tatil veya raporlama dönemi kadar uzatılır.
Ücretsiz izne nasıl çıkılır?
Ücretsiz izin alma; İlgili personel ücretsiz izin talebini bağlı olduğu birime iletir. Ücretsiz izin talebi ilgili birim tarafından İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’na iletilir. İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı talebi onay için Rektörlüğe sunar.
Ücretsiz izindeyken başka işe girilir mi?
Ücretsiz izin talebi: Çalışan 10 güne kadar sağlık yardımı almaya devam eder. Kullanılan ücretsiz izin süreleri çalışanın kıdemine düşülür. Ücretsiz izin süresince çalışan başka bir işte çalışamaz. İşveren bir çalışanı ücretsiz izne zorlarsa, bu çalışanın feshi için geçerli bir sebep oluşturur.
Bir işyeri en fazla kaç gün ücretsiz izne çıkarabilir?
Ücretsiz iznin şartları ve süresi 4857 sayılı İş Kanunu’nda korunmaktadır. İşveren, iş yükünün azalması nedeniyle işini korumak için çalışanı ücretsiz izne gönderebilir. İşveren, çalışanı bu ücretli izin hakkında yazılı olarak bilgilendirmelidir. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.