İçeriğe geç

Burdurda Hangi Medeniyetler Yaşamıştır

Burdur’da hangi yörükler var?

Burdur. Geygel Yörükler de Karaçallı köyüne yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kestel Dağları bölgesindeki Kızılkaya köylerinden Kemer Elmacık köylerine kadar uzanan perakende göçebelerdir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kurmuşlar.

Burdur’da hangi antik kentler var?

“Burdur Kremna Antik Kenti” anlamına gelen Kremna adını almıştır. Pisidia antik bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olan Kremna’nın en eski kabilesi Solymosian’lardır. Antik şehir Lidya, Pers-Makedon, Bergama, Roma ve Bizans egemenliği altında kalmıştır.

Burdur hangi beylik?

Kendinizi yerleşik kılmayın. Anadolu Selçuklu Devleti çöküşün eşiğine geldiğinde Batı Anadolu’daki Türkmen beyleri ayrı beylikler kurmaya çalıştılar. Bu beyliklerden biri, sayısı 15’e ulaşan Hamidoğulları Beyliği’ydi. Isparta, Burdur ve Konya illerinin bazı kısımları bu beyliğin sınırları içindeydi.

Burdur hangi mezheptendir?

Alevi Çepniler ağırlıklı olarak Ordu, Giresun, Balıkesir, Manisa, İzmir, Çanakkale, Burdur ve Gaziantep gibi illerde ikamet etmektedir.

Burdur hangi Türk boyundandır?

ADI BURDUR (BURDADUR) Burdur şehrini kuran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliğini gördüklerinde “Cennet burada. Burada kalın” dediler. “Burada durun!” dediler. Zamanla halk arasında kelime “Burdur”a dönüştü.

Yörükler hangi ırktan?

Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi, Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır. 1990’lara kadar kademeli olarak devam eden bu yaşam biçimi, çok küçük ölçekte de olsa günümüzde de devam etmektedir.

Burdur’un eski adı nedir?

Tarih. Klasik Yunanistan’da Pisidia olarak adlandırılan bu bölgeye Türklerin gelişi 1071’deki Malazgirt Savaşı’na dayanır. Bugün Burdur olarak bilinen bölge Anadolu Selçuklu Devleti’nin idaresinden sonra Hamitoğulları Beyliği tarafından ele geçirilmiştir. 1391’de Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Kibyra hangi uygarlığa aittir?

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti, “Gladyatörler Şehri” olarak da bilinir. Bir zamanlar Lidya ve Roma uygarlıklarının en önemli kentlerinden biri olan, Gölhisar Ovası’nın batı yamacına hakim olan 2300 yıllık Kibyra Antik Kenti, 1100-1300 metre yükseklikte kurulmuş olup ardıç ve sedir ormanlarıyla kaplıdır.

Burdur bucak hangi boydan?

“Bucak” ismi yerleşim yerinin bir kısmının çam ağaçlarıyla kaplı olmasından gelmektedir; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinmektedir. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan “Oğuzhan Köyü” olarak da anılmaktadır.

Burdur hangi ilden ayrıldı?

1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.

Burdur Karamanlı hangi boydan?

Bu araştırmalar sonucunda Karamanoğullarının kesinlikle Afşar boyundan değil, Salur boyundan geldiği ortaya çıkmıştır.

Isparta’nın hangi Türk boyu?

Çavuldur Boyu: Çavuldur boyu Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Burdur, Çankırı, Diyarbakır, Isparta, Kastamonu, Manisa ve Muğla illerinde bulunuyordu. Salur Boyu: Salur boyu Bolu, Antalya, Çankırı, Çorum, Erzincan, Isparta, Kayseri, Karaman, Yozgat, Manisa, Samsun, Tokat illerinde yaşıyordu.

Burdurlu yörük mü?

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Hasan Şıldak, Burdur’un Yörük kültürünün başkenti olduğunu belirterek, “Burdur halkı kültürümüze ve bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkıyor” dedi.

Burdur Ege mi?

Burdur ili, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Akdeniz Bölgesi ile Ege ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki geçiş alanında, Göller Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, 29°-24′ ve 30°-53′ doğu boylamları ile 36°-53′ ve 37º-50′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.

Kınalı aşireti hangi boydandır?

Özellikle Serahs Türkmenleri, Salur boyunun (Taşkı Salur-Dış Salur) Karamanlı boyuna mensuptur. Horzum (Harzem) halkı arasında çoğunlukla Oğuzlar (Yomut, Kınalı, Tekelü aşireti vb.) bulunmaktadır.

Yörükler aslen nerelidir?

Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.

Burdur bucak hangi boydan?

“Bucak” ismi yerleşim yerinin bir kısmının çam ağaçlarıyla kaplı olmasından gelmektedir; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinmektedir. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan “Oğuzhan Köyü” olarak da anılmaktadır.

Sarıkeçili yörükleri nerede yaşar?

Sarıkeçililer, Anadolu’da göçebeliği tam olarak sürdüren son topluluktur. Kışı Mersin’in Aydıncık ilçesindeki kış kampında geçirirler.

Teke yörükleri hangi boydan?

Türkmenistan’ın Ahalteke, Merv ve Tican bölgelerinde yaşayan ve Salur boyunun bir kolu olarak gösterilen Teke Türkmenleri, Ötemiş ve Toktamış boylarının birçok koluna sahiptir (Togan, 1981: 72-76). Teke Türkmenleri, Salur ilinden Toy Tutmaz’ın oğullarıdır (Ebülgazi Bahadır Han, t.y.: 72).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort